tiistai 13. toukokuuta 2014

Yhteenveto ja kokemuksia työharjoittelusta.





Harjoitteluni alkoi 1.4.2014 ja päättyy toukokuun lopussa. Kyseessä on tosiaan ammattikoulun viimeinen harjoittelu ja edessä on sen jälkeen enää valmistuminen. Tai oikeastaan valmistumiset, jos onnistuin läpäisemään yo-kirjoitukset tänä keväänä myöskin. Pitkät ja stressaavat kolme vuotta ovat kohta takana.

Ensimmäinen viikko harjoittelussa meni ihmetellessä ja opetellessa, mutta onneksi huomasin palkkatyöni opeista olevan hyötyä kahvilan kassalla. Opeteltavaksi jäi siis vain tuotteiden hinnat, laitteiden käyttötavat ja tuotteiden valmistus. Nopeastihan kaiken oppii, jos on vain kiinnostusta ja halua opetella uutta. Aika kävi välillä hieman tylsäksi, joten otin vastaan aina kaikki tarjolla olevat hommat, vaikka ne eivät olisi niin mieluisia olleetkaan.

Toista neljän viikon puoliskoa harjoittelustani työssäoppimisenohjaaja tarjosi palkallisena, mikä oli todella hyvä uutinen. Harjoittelu kuitenkin söi viikostani 37,5 tuntia palkkatyöni tekemisestä, joten oli kiva saada helpotusta taloudelliseen stressiin. Myöskin se kertoi (ehkä?) siitä, että olin pärjännyt ensimmäiset neljä viikkoa hyvin ja minuun luotettiin, sillä palkalliset vuorot tarkoittavat 9,5 tunnin päiviä yksin kahvilassa.

Ennen palkallista harjoittelupuoliskoa tein välillä erilaisia extemporetuurauksia yrityksen muissa paikoissa, kuten torikahvilassa ja jäätelökioskilla. Toimin myös välillä roudarina ja autoin torikahvilakojun siivoamisessa ennen sen avaamista talven jäljiltä. Harmi, ettei ole mahdollista jakaa ennen ja jälkeen kuvia teidän kanssanne! :(

Olen tietysti oppinut hullun lailla uusia asioita, kuten esimerkiksi

- erikoiskahvien valmistuksen
- paninien valmistuksen
- kuorman purkamisen
- tilityksen teon
- vakioasiakkaiden ostokset
- ripeyttä
- tilanteenhallintaa
- ongelmanratkaisua
- omavalvontasuunnitelman toteuttamisen


ja paaaaaaljon paljon muuta! :)

Varmasti tulen vielä oppimaan joitain uusia juttuja viimeisten viikkojenkin aikana, mutta täytyy ehdottomasti nostaa tämä harjoittelu koko opiskeluaikani parhaimmaksi. Työskentely on todella mukavaa, kun saa ansaittuja kehuja, eikä kukaan kohtele kuin ulkopuolista tai orjaa. Ehkä kahvilatyö on se, mikä tässä alassa kuitenkin eniten kiehtoo, vaikka aiemmin pidinkin itse ruoanlaitosta. Ehkä tämän takia erilaiset harjoittelut ovat tärkeä osa opiskelua ja itsensä löytämistä.

Kiitos, kun jaksoit lukea ja olla osana oppimistani! :)

1 kommentti:

  1. Kiitos Marianna mielenkiintoisesta tekstistä. Mukavaa, että toteat työssäoppimisjaksojen olevan "osa opiskelua ja itsensä löytämistä". Opiskelijan on nimenomaan hyvä valita erilaisia tutkinnonosia ja työssäoppimispaikkoja, jotta löytyy "se oma suuntaus".
    Sinulla on rankat 3 vuotta takana, kaksoistutkinto vaatii paljon työtä, mutta kohta on juhlan aika, sinun kohdallasi toivottavasti kaksoisjuhlan.
    Näemme juhlassa :)

    VastaaPoista