torstai 15. toukokuuta 2014

Koneet ja laitteet.

Työpaikallani on muutama laite, joita ilman ei olisi tiettyjä tuotteita mahdollista myydä asiakkaille. Laitteiden käyttö on suht simppeliä ja niitä puhdistetaan päivittäisen peruspuhdistuksen lisäksi kuukausittain perusteellisemmin.

Espressokone

Espressokone on ensinnäkin muistettava laittaa päälle heti töihin tullessa, sillä maidonvaahdotukseen tarvittavien paineiden nousu ja laitteen kuumeneminen kestää noin puoli tuntia. Koneessa on siis erillinen osa maidonvaahdotukseen, joka on puhdistettava jokaisen vaahdotuksen jälkeen maidon kiinnipalamisen estämiseksi. Lisäksi putken sisälle päätynyt maito poistetaan päästämällä painetta ulos putkesta. Laitteen tärkein osa on kahva, jossa olevaan sihtiin kahvi tiivistetään ja sitten valutetaan pieneen kahvikannuun tai suoraan kuppiin. Kahva puhdistetaan isoimmista puruista liinalla, sillä kahvinpurut tukkivat helposti työpaikkamme lavuaarit. Sitten vettä valutetaan ilman sihtiä, kunnes se on puhtaanväristä. Nämä asiat siis tehdään jokaisen kahvin jälkeen ja samantien. Päivän päätteeksi ja tarvittaessa pyyhitään ulkopinnat. Kuukausittain (tai tarvittaessa useammin) koneeseen tehdään kalkinpoisto. Kalkinpoisto pidentää koneen käyttöikää, parantaa kahvin laatua, sekä on hygienisyyden kannalta tärkeää. Kalkinpoisto tehdään suodattamalla ohjeenmukainen määrä kalkinpoistoainetta koneen läpi muutaman kerran. Aineen kanssa on oltava varovainen, sillä se on myrkyllistä ja syövyttävää. Kalkinpoisto on helppoa, mutta se vaatii kärsivällisyyttä useiden toistojen takia.

Astianpesukone

Astianpesukone on helpottava tekijä kahvilassa, sillä tiskiä tulee todella paljon. Asiakkaiden lautasten ja mukien lisäksi koneessa pestään omat työvälineet (veitset, leikkuulaudat, kulhot jne). Tarjottimia ja koreja koneeseen ei saa laittaa, sillä niiden puupinta kärsii ja niistä irtoaa väriä pesuveteen. Kahvikupit on ennen pesua pyyhittävä sisältä kostealla liinalla, sillä kahvi pinttyy helposti kuppeihin ja saa ne näyttämään likaisilta. Astianpesukoneeseen vaihdetaan vedet tarvittaessa ja päivän päätteeksi. Koneesta irrotetaan pesun yhteydessä tulppa ja siivilä. Siivilästä irrotetaan kaikki roskat, jotta ne eivät jäisi koneen uumeniin muhimaan. Koneeseen suihkitaan pesuainetta ja osia ja seiniä hinkataan tiskiharjalla puhtaaksi. Tämän jälkeen koneeseen kaadetaan kauhalla vettä, jotta loputkin roskat kulkeutuvat viemäriin. Kone täyttyy itsestään kun tulppa ja siivilä ovat paikoillaan ja luukku kiinni. Koneen ulkopinnat pyyhitään tarvittaessa.

Kaakaokone ja kahvinkeittimet

Kaakaokone on asiakkaan itsepalvelulaite, josta asiakas nappia painamalla saa oikean annoksen kuumaa vettä tai kaakaota kuppiin. Kaakaokone pestään kerran kuukaudessa pesuohjelman avulla. Kahvinkeittimiin tehdään myös kalkinpoistot tarvittaessa ja niiden osia on putsattava huomattavasti useammin, kuin kaakaokoneen. Kahvinkeittimet ovat peruskeittimiä, joihin on liitetty kuumavesiboileri haudutetun teen tekemistä varten.

Uuni

Uuni puhdistetaan kerran parissa viikossa. Uunin sisältä irrotetaan eristeet ja ne pestään karhunkielellä ja uuninpuhdistusaineella. Uunin sisäseinät pestään samalla tavalla. Uunin lika on yleensä valunutta rasvaa tai ruokaa, joka on palanut kiinni seinämiin. Uunin puhdistus kuulostaa helpolta, mutta siihen vierähtää helposti aikaa parikin tuntia, jos tekee työn huolellisesti. Lika uunissa on useimmiten jämähtänyt kunnolla ja jotkut paikat ovat hankalia putsata sijaintinsa takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti